Време е да проверим кълняемостта на семената

Време е да проверим кълняемостта на семената


Сподели

За тази цел използвайте плитък съд и пореста хартия.
Отброяват се по 100 от по-дребните ( домати, пипер, патладжан) и по 50 броя от по-едрите (грах, фасул, краставици) семена. При по-малки проби се допускат грешки.
Дъното на съда се покрива с хартия, която се навлажнява, върху нея се подреждат семената, които също се покриват с влажна хартия. Важно е хартията да не изсъхва. Затова отгоре се поставя като капак подходящ съд. Температурата трябва да е постоянна и около 20 градуса. Чрез отброяване и отстраняване на покълналите семена, се установява тяхната кълняемост. Средната кълняемост на зеленчуковите семена е между 80 и 90%. Ако резултатът от отброяването е по-нисък, тогава се предвижда да се засеят повече семена на 1 кв. м. Когато кълняемостта е под 50%, тези семена не бива да се употребяват, тъй като засети в почвата, те може и да не покълнат.

Свързани продукти

Био краставица Marketmore 76
Код: v965
Цена: 4.49 лв.
Краставица Олимп F1
Код: v714
Цена: 4.49 лв.
Чушка квадратна жълта D·Asti
Код: v747
Цена: 3.79 лв.
Грах градински Kelvedon Wonder
Код: 20320
Цена: 1.59 лв.
Жълт фасул Супер нано
Код: 20309
Цена: 1.59 лв.